Pada suatu malam giliranku, Rasulullah SAW keluar daripada rumah secara senyap-senyap

TEKS BAHASA ARAB

كانت ليلتي من رسول الله صلى الله عليه وسلم فانسل فظننت أنما انسل إلى بعض نسائه فخرجت غيري فإذا أنا به ساجد كالثوب الطريح فسمعته يقول: سجد لك سوادي وخيالي وآمن بك فؤادي رب هذه يدي وما جنيت به على نفسي يا عظيم ترجى لكل عظيم فاغفر الذنب العظيم. قالت: فرفع رأسه فقال: ما أخرجك؟ قالت: ظن ظننته قال: إن بعض الظن إثم واستغفري الله إن جبريل أتاني فأمرني أن أقول هذه الكلمات التي سمعت، فقوليها في سجودك، فإنه من قالها لم يرفع رأسه حتى يغفر أظنه قال: له.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Pada suatu malam giliranku, Rasulullah SAW keluar daripada rumah secara senyap-senyap. Aku menyangka Baginda mahu pergi ke rumah isteri Baginda yang lain. Maka aku pun mengekori Baginda kerana merasa cemburu. Rupanya Baginda sedang bersujud seperti kain yang dilonggokkan. Aku mendengar Baginda mengucapkan: Hatiku dan fikiranku bersujud kepada-Mu, jiwaku mengimani-Mu. Wahai Tuhanku, tanganku ini dan dosa-dosa yang aku lakukan ke atas diriku. Wahai yang Maha Agung, Engkaulah yang dipinta pada setiap perkara yang besar, ampunilah dosa yang besar. Kemudian Baginda mengangkat kepala Baginda, lalu bertanya: Mengapakah kamu keluar rumah? Aku menjawab: Kerana satu sangkaan yang aku sangkakan. Baginda berkata: Sesungguhnya sebahagian sangkaan itu dosa. Pintalah ampun daripada Allah. Sesungguhnya Jibril datang menemuiku dan menyuruhku untuk mengucapkan doa yang kamu dengar tadi. Bacalah doa itu dalam sujud kamu. Sesiapa yang membaca doa ini dalam sujudnya, dia tidak akan mengangkat kepalanya melainkan diampunkan (perawi berkata: untuknya)

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1107, hadis nombor 5608. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر جدا) عن عائشة رضي الله عنها، قالت: كانت ليلتي من رسول الله صلى الله عليه وسلم فانسل فظننت أنما انسل إلى بعض نسائه فخرجت غيري فإذا أنا به ساجد كالثوب الطريح فسمعته يقول: سجد لك سوادي وخيالي وآمن بك فؤادي رب هذه يدي وما جنيت به على نفسي يا عظيم ترجى لكل عظيم فاغفر الذنب العظيم. قالت: فرفع رأسه فقال: ما أخرجك؟ قالت: ظن ظننته قال: إن بعض الظن إثم واستغفري الله إن جبريل أتاني فأمرني أن أقول هذه الكلمات التي سمعت، فقوليها في سجودك، فإنه من قالها لم يرفع رأسه حتى يغفر أظنه قال: له. [ع، عق، عد، الضعيفة (6579)].

(Sangat Munkar) Daripada ‘Aishah RA, beliau menceritakan: Pada suatu malam giliranku, Rasulullah SAW keluar daripada rumah secara senyap-senyap. Aku menyangka Baginda mahu pergi ke rumah isteri Baginda yang lain. Maka aku pun mengekori Baginda kerana merasa cemburu. Rupanya Baginda sedang bersujud seperti kain yang dilonggokkan. Aku mendengar Baginda mengucapkan: Hatiku dan fikiranku bersujud kepada-Mu, jiwaku mengimani-Mu. Wahai Tuhanku, tanganku ini dan dosa-dosa yang aku lakukan ke atas diriku. Wahai yang Maha Agung, Engkaulah yang dipinta pada setiap perkara yang besar, ampunilah dosa yang besar. Kemudian Baginda mengangkat kepala Baginda, lalu bertanya: Mengapakah kamu keluar rumah? Aku menjawab: Kerana satu sangkaan yang aku sangkakan. Baginda berkata: Sesungguhnya sebahagian sangkaan itu dosa. Pintalah ampun daripada Allah. Sesungguhnya Jibril datang menemuiku dan menyuruhku untuk mengucapkan doa yang kamu dengar tadi. Bacalah doa itu dalam sujud kamu. Sesiapa yang membaca doa ini dalam sujudnya, dia tidak akan mengangkat kepalanya melainkan diampunkan (perawi berkata: untuknya) [Riwayat Abu Ya‘la dalam Musnadnya, Riwayat al-‘Uqaili dalam al-Du‘afa’ dan Ibn ‘Adi dalam al-Kamil; al-Da‘ifah, no. 6579.]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs