Orang yang pemurah adalah sangat dekat dengan manusia, dan sangat dekat dengan syurga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

السخي قريب من الله قريب من الناس قريب من الجنة والبخيل عكسه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang yang pemurah adalah sangat dekat dengan manusia, dan sangat dekat dengan syurga. Manakala orang yang kedekut adalah sebaliknya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 126, hadis nombor 284. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

قال الدارقطني: "لهذا الحديث طرق لا يثبت منها شيء بوجه".

Al-Daraqutni berkata: Diriwayat daripada pelbagai jalur, tidak ada satu jalur pun daripadanya sabit.

RUJUKAN

Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah, Ed.). Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Edited by Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan kemudian ditambahbaik melalui tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.