Orang yang paling awal dari kalangan kamu bertemu dengan aku di telaga adalah (Al-Haud) adalah orang yang paling panjang tangannya

TEKS BAHASA ARAB

دخل علينا رسول الله صلى الله عليه وسلم ونحن جلوس فقال: أولكن ترد علي الحوض أطولكن يدا. قالت ميمونة: فجعلنا نقدر أذرعنا أيتنا أطول يدا. فقال: ليس ذاك أعني إنما أعني أصنعكن يدا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah SAW masuk ketika kami sedang duduk lantas Baginda SAW bersabda: Orang Orang yang paling awal dari kalangan kamu bertemu dengan aku di telaga adalah (Al-Haud) adalah orang yang paling panjang tangannya. Maimunah berkata: Maka kami mula kami tangan kami dan menentukan siapakah di antara kami yang lebih panjang tangannya. Kemudian Baginda bersabda: Bukan begitu maksud aku. Yang aku maksudkan ialah tangan yang paling mahir.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 898, hadis nombor 4602. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ميمونة زوج النبي صلى الله عليه وسلم ورضي عنها قالت: دخل علينا رسول الله صلى الله عليه وسلم ونحن جلوس فقال: أولكن ترد علي الحوض أطولكن يدا. قالت ميمونة: فجعلنا نقدر أذرعنا أيتنا أطول يدا. فقال: ليس ذاك أعني إنما أعني أصنعكن يدا. [طس, الضعيفة (6335)]

(Palsu) Daripada Maimunah RA, isteri Nabi SAW. Beliau berkata: Rasulullah SAW masuk ketika kami sedang duduk lantas Baginda SAW bersabda: Orang Orang yang paling awal dari kalangan kamu bertemu dengan aku di telaga adalah (Al-Haud) adalah orang yang paling panjang tangannya. Maimunah berkata: Maka kami mula kami tangan kami dan menentukan siapakah di antara kami yang lebih panjang tangannya. Kemudian Baginda bersabda: Bukan begitu maksud aku. Yang aku maksudkan ialah tangan yang paling mahir. [Al-Tabrani di dalam Mu’jam Al-Awsat. Al-Dha’ifah, no 6335]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs