Orang yang lemas mati syahid, orang yang terbakar mati syahid

TEKS BAHASA ARAB

الغريق شهيد والحريق شهيد والغريب شهيد والملدوغ شهيد والمبطون شهيد ومن يقع عليه البيت فهو شهيد ومن يقع من فوق البيت فيندق رجله أو عنقه فيموت فهو شهيد ومن يقع عليه الصخرة فهو شهيد والغيرى على زوجها كالمجاهد في سبيل الله ولها أجر شهيد ومن قتل دون ماله فهو شهيد ومن قتل دون نفسه فهو شهيد والآمر بالمعروف والناهي عن المنكر فهو شهيد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang yang lemas mati syahid, orang yang terbakar mati syahid, orang asing mati syahid, orang yang disengat haiwan berbiasa mati syahid, orang yang sakit perut mati syahid, orang yang dihempap bangunan mati syahid, sesiapa yang terjatuh dari atas bangunan lalu kaki atau tengkuknya patah dan menyebabkan dia meninggal dunia maka dia juga mati syahid. Sesiapa yang dihempap batu mati syahid. Perempuan yang cemburu kepada pasangannya adalah seumpama mereka ya. Sesiapa yang dibunuh keranaka mempertahankan dirinya, dia mati syahid dan orang yang mengajak kepada kebaikan dan mencegah dari kemungkaran juga adalah orang yang mati syahid.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 996, hadis nombor 5138. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن علي رضي الله عنه مرفوعا: الغريق شهيد والحريق شهيد والغريب شهيد والملدوغ شهيد والمبطون شهيد ومن يقع عليه البيت فهو شهيد ومن يقع من فوق البيت فيندق رجله أو عنقه فيموت فهو شهيد ومن يقع عليه الصخرة فهو شهيد والغيرى على زوجها كالمجاهد في سبيل الله ولها أجر شهيد ومن قتل دون ماله فهو شهيد ومن قتل دون نفسه فهو شهيد والآمر بالمعروف والناهي عن المنكر فهو شهيد. [ابن عساكر، الضعيفة (3967)].

(Sangat Lemah) Daripada Ali RA, beliau meriwayatkan secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Orang yang lemas mati syahid, orang yang terbakar mati syahid, orang asing mati syahid, orang yang disengat haiwan berbiasa mati syahid, orang yang sakit perut mati syahid, orang yang dihempap bangunan mati syahid, sesiapa yang terjatuh dari atas bangunan lalu kaki atau tengkuknya patah dan menyebabkan dia meninggal dunia maka dia juga mati syahid. Sesiapa yang dihempap batu mati syahid. Perempuan yang cemburu kepada pasangannya adalah seumpama mereka ya. Sesiapa yang dibunuh keranaka mempertahankan dirinya, dia mati syahid dan orang yang mengajak kepada kebaikan dan mencegah dari kemungkaran juga adalah orang yang mati syahid. [Riwayat Ibn Asakir. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 3967]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs