Orang pertama yang mewarnakan dengan inai (dari pohon inai) dan al-katam (dari pohon al-katam) adalah Ibrahim kekasih al-Rahman, dan orang pertama yang mewarnakan dengan warna hitam adalah Firaun

TEKS BAHASA ARAB

أول من اختضب بالحناء والكتم إبراهيم خليل الرحمن، وأول من اختضب بالسواد فرعون.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang pertama yang mewarnakan dengan inai (dari pohon inai) dan al-katam (dari pohon al-katam) adalah Ibrahim kekasih al-Rahman, dan orang pertama yang mewarnakan dengan warna hitam adalah Firaun.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1621, hadis nombor 8188. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس – رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم: ((أول من اختضب بالحناء والكتم إبراهيم خليل الرحمن، وأول من اختضب بالسواد فرعون)). [فر، ((الضعيفة)) (3353)].

(Lemah)
Daripada Anas RA, beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: ((Orang pertama yang mewarnakan dengan inai (dari pohon inai) dan al-katam (dari pohon al-katam) adalah Ibrahim kekasih al-Rahman, dan orang pertama yang mewarnakan dengan warna hitam adalah Firaun)).
[Riwayat al-Dailami dalam al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3353].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs