Orang-orang yang syahid di sisi Allah akan berada di atas mimbar

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الشهداء عند الله على منابر من ياقوت في ظل عرش الله، يوم لا ظل إلا ظله، على كثيب من مسك، فيقول لهم الرب: ألم أف لكم وأصدقكم؟ فيقولون: بلى، وربنا!

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang-orang yang syahid di sisi Allah akan berada di atas mimbar yang dibuat daripada batu delima di bawah naungan ‘Arasy Allah pada hari di mana tiada naungan melainkan naungan-Nya. Mereka berada di pasir yang diperbuat daripada kasturi. Tuhan berkata kepada mereka: Tidakkah Aku telah memenuhi janji kepada kalian dan sahabat kalian? Mereka berkata: Ya, wahai Tuhan kami!

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1910 hadis nombor 9590. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي هريرة -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله ﷺ: الشهداء عند الله على منابر من ياقوت في ظل عرش الله، يوم لا ظل إلا ظله، على كثيب من مسك، فيقول لهم الرب: ألم أف لكم وأصدقكم؟ فيقولون: بلى، وربنا!
[عق، ((الضعيفة)) (5902)]

(Sangat lemah)
Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Orang-orang yang syahid di sisi Allah akan berada di atas mimbar yang dibuat daripada batu delima di bawah naungan ‘Arasy Allah pada hari di mana tiada naungan melainkan naungan-Nya. Mereka berada di pasir yang diperbuat daripada kasturi. Tuhan berkata kepada mereka: Tidakkah Aku telah memenuhi janji kepada kalian dan sahabat kalian? Mereka berkata: Ya, wahai Tuhan kami!
[Riwayat al-’Uqaili dalam al-Du’afa’ al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5902]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.