Orang mukmin itu tenang jiwanya dan santun pekertinya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

المؤمن هين لين، تخاله من اللين أحمق.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang mukmin itu tenang jiwanya dan santun pekertinya, sehinggakan engkau menyangka dengan sifatnya terlalu santun itu dia akan mudah diperdaya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 488, hadis nombor 2624. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي هريرة –رضي الله عنه- رفعه: ((المؤمن هين لين، تخاله من اللين أحمق)). [المخلص في بعض الخامس من ((الفوائد))، الثقفي في ((الثقفيات))، هب، فر، ((الضعيفة)) (4671)]

(Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Orang mukmin itu tenang jiwanya dan santun pekertinya, sehinggakan engkau menyangka dengan sifatnya terlalu santun itu dia akan mudah diperdaya.
[Riwayat al-Mukhallis dalam sebahagian juzuk ke-5 daripada kitab al-Fawaid, al-Thaqafi dalam Al-Thaqafiyat, al-Baihaqi dalam Shu’ab al-Iman, al-Dailami dalam al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da'ifah no. 4671]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.