Orang kaya yang meminta adalah keaiban pada wajahnya

TEKS BAHASA ARAB

مسألة الغني شين في وجهه، [ومسألة الغني نار]، إن أعطي قليلا فقليل، وإن أعطي كثيرا فكثير.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang kaya yang meminta adalah keaiban pada wajahnya dan orang kaya yang meminta adalah api neraka, jika diberikan sedikit maka sedikitlah, dan jika diberikan banyak maka banyak keaiban itu.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1370, hadis nombor 6980. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا التمام)
عن عمران بن حصين رضي الله عنه، قال: قال رسول الله ﷺ: مسألة الغني شين في وجهه، [ومسألة الغني نار]، إن أعطي قليلا فقليل، وإن أعطي كثيرا فكثير.
[البزار، أبو الشيخ في ((الأ قران))، طب، ((الضعيفة)) (5552)]

(Munkar dengan lafaz lengkap ini)
Daripada Imran bin Husain RA, katanya: Rasulullah SAW bersabda: Orang kaya yang meminta adalah keaiban pada wajahnya dan orang kaya yang meminta adalah api neraka, jika diberikan sedikit maka sedikitlah, dan jika diberikan banyak maka banyak keaiban itu.
[Riwayat al-Bazzar, Abu al-Sheikh dalam al-Aqran dan al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5552]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs