Nabi Shu’aib AS telah menangis kerana cintanya kepada Allah sehinggalah dia menjadi buta

TEKS BAHASA ARAB

بكى شعيبٌ النبيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ من حب الله حتى عَمِيَ، فردَّ الله إليه بصره، وأوحي إليه يا شعيبُ! ما هذا البكاء؟ أشوقاً إلى الجنة أم خوفاً من النار؟ قال: إلهي وسيدي أنت تعلم ما أبكي شوقاً إلى جنتك، ولا خوفاً من النار؛ ولكني اعتقدت حبك بقلبي فإذا نظرت إليك؛ فما أبالي ما الذي يصنع بي. فأوحي الله إليه: يا شعيب! إن يك ذلك حقاً فهنيئاً لك لقائي، يا شعيب! لذلك آخذُ منك موسى بن عمران كليمي


TEKS BAHASA MALAYSIA

Nabi Shu’aib AS telah menangis kerana cintanya kepada Allah sehinggalah dia menjadi buta. Kemudian Allah mengembalikan penglihatannya dan memberinya wahyu: Wahai Shu’aib, apakah sebab tangisan ini? Adakah sebab rindu pada syurga atau takut kepada neraka? Shu’ain menjawab: Tuhanku! Engkau maha mengetahui bahawa aku menangis bukan kerana rindu kepada syurga-Mu dan bukan takut daripada neraka tetapi aku kerana aku sangat yakin dengan cinta-Mu dalam hatiku. Jika aku melihat Engkau maka aku tidak kisah apa yang diperlakukan untukku. Lalu Allah memberinya wahyu: Wahai Shu’aib! Jika ia adalah benar maka bergembiralah kepadamu ketika berjumpa Aku. Wahai Shu’aib! Kerana ini aku mengambil daripadamu Musa Bin Imran Kalim Allah.


STATUS

Palsu


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1809, hadis nombor 8598. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat ringkas tentang hadis Shaddad bin Aus RA ini yang terdapat dalam kitab ini:

Riwayat al-Khatib dalam al-Tarikh, Ibn Asakir dan Ibn al-Jawzi dalam al-Ilal.

Ia dinilai palsu oleh al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs