Nabi SAW melarang menggunakan pedang dalam negara Islam pada dua hari raya

TEKS BAHASA ARAB

نهى -صلى الله عليه وسلم- أن يلبس السلاح في بلاد الإسلام في العيدين؛ إلا أن يكونوا بحضرة العدو.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Nabi SAW melarang menggunakan pedang dalam negara Islam pada dua hari raya melainkan jika berdekatan dengan musuh.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1635, hadis nombor 8268. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عباس – رضي الله عنهما -، قال: ((نهى – صلى الله عليه وسلم – أن يلبس السلاح في بلاد الإسلام في العيدين؛ إلا أن يكونوا بحضرة العدو)). [هــ، ((الضعيفة)) (5654)]

(Sangat Lemah)
Daripada Ibn Abbas RA beliau berkata: Nabi SAW melarang menggunakan pedang dalam negara Islam pada dua hari raya melainkan jika berdekatan dengan musuh.
[Riwayat Ibn Majah dalam Sunannya. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5654].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs