Nabi SAW dahulu tiada seorang pun yang duduk berhampiran baginda ketika baginda solat

TEKS BAHASA ARAB

وفيه أيضا: كان صلى الله عليه وسلم لا يجلس إليه أحد وهو يصلي إلا خفف صلاته وأقبل عليه فقال: ألك حاجة؟ فإذا فرغ من حاجته عاد إلى صلاته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Dan padanya (kitab al-Mukhtasar) juga, Nabi SAW dahulu tiada seorang pun yang duduk berhampiran baginda ketika baginda solat melainkan baginda akan ringankan (ringkaskan) solat baginda dan menghadapnya lalu berkata: Adakah kamu mempunyai hajat? Apabila selesai dari hajatnya, baginda akan kembali kepada solat baginda.

STATUS

Tiada Asal

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Mulla ‘Ali al-Qari (m. 1014H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Masnu‘ Fi Ma‘rifat al-Hadis al-Mawdu‘, di halaman 259, hadis nombor 462. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

لم يوجد.

Tiada (asalnya).

RUJUKAN

Mulla ‘Ali al-Qari. (1398H). Al-Masnu‘ Fi Ma‘rifat al-Hadis al-Mawdu‘ (‘Abd al-Fattah Abu Ghuddah, Ed.). Muassasah al-Risalah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs