Nabi SAW bertanya kepada Jibril tentang ayat: “Dan sudah tentu akan ditiup sangkakala…"

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

سأل صلى الله عليه وسلم جبريل عن هذه الآية: ونفخ في الصور فصعق من في السماوات ومن في الأرض إلا من شاء الله [ الزمر: 68 ]: من الذي لم يشأ الله أن يصعقهم ؟ قال: هم الشهداء يتقلدون أسيافهم حول العرش.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Nabi SAW bertanya kepada Jibril tentang ayat: “Dan sudah tentu akan ditiup sangkakala, maka pada waktu itu matilah makhluk-makhluk yang ada di langit dan yang ada di bumi, kecuali sesiapa yang dikehendaki Allah (terkemudian matinya).” [Al-Zumar: 68]: Sesiapa yang tidak dikehendaki oleh Allah untuk ditiupkan sangkakala padanya? Jibril berkata: Mereka adalah para syuhada yang sedang menghunuskan pedang mereka di sekeliling Arasy.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 666, hadis nombor 3437. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

عن أبي هريرة -رضي الله عنه- مرفوعا: ((سأل – صلى الله عليه وسلم – جِبريلَ عن هذه الآية: (ونفخ في الصورِ فَصعق من في السماوات ومن في الأرض إِلا من شاء الله) [الزمر: ٦٨] : من الذي لم يشأ الله أن يصعقَهم؟ قال: هم الشهداء ‌يتقلدون أسيافهم حول العرش)). [الواحدي في ((تفسيره))، فر، ((الضعيفة)) (3685)]

(Sangat Lemah) Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’: “Nabi SAW bertanya kepada Jibril tentang ayat: “Dan sudah tentu akan ditiup sangkakala, maka pada waktu itu matilah makhluk-makhluk yang ada di langit dan yang ada di bumi, kecuali sesiapa yang dikehendaki Allah (terkemudian matinya).” [Al-Zumar: 68]: Sesiapa yang tidak dikehendaki oleh Allah untuk ditiupkan sangkakala padanya? Jibril berkata: Mereka adalah para syuhada yang sedang menghunuskan pedang mereka di sekeliling Arasy.” [Riwayat al-Wahidi dalam Tafsirnya, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3685]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.