Nabi Daud berkata: Wahai petani (pelaku) kejahatan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

قال داود – عليه السلام -: يا زارع السيئات! أنت تحصد شوكها وحسكها.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Nabi Daud berkata: Wahai petani (pelaku) kejahatan, kamu menuai durinya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2022, hadis nombor 10167. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي الدرداء – رضي الله عنه – مرفوعا: قال داود – عليه السلام -: يا زارع السيئات! أنت تحصد شوكها وحسكها.
[المخلدي في ((المجلس الأول من الثلاث مجالس من الأمالي))، ((الضعيفة)) (4044)]

(Lemah)
Daripada Abu al-Darda’ RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Nabi Daud berkata: Wahai petani (pelaku) kejahatan, kamu menuai durinya.
[Riwayat al-Makhladi dalam al-Majlis al-Awwal Min Majalis Minal Amali. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 4044]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.