Lemah
minit bacaan
Teks Bahasa Arab
أَكْرِمِيهِ فإنَّهُ من أشبهِ أصحابي بي خُلُقًا.
Teks Bahasa Melayu
Muliakan dia kerana dia adalah antara sahabatku yang paling menyerupai perwatakanku.
Sahabat Perawi
- Abu Hurairah RA
Ulama/Pengkaji Hadis
- Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H)
Status
Lemah
Komentar Ulama/Pengkaji Hadis
Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis daif dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1079, hadis no. 5499. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:
(Lemah) Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata: Aku bertemu Ruqayyah binti Rasulullah SAW; isteri Uthman bin ‘Affan dan di tangannya terdapat satu sikat. Beliau berkata: Rasulullah baru sahaja keluar daripada rumahku, aku menyikat rambut Baginda. Baginda bertanya kepada Ruqayyah: Apa pendapat kamu tentang Abu ‘Abdullah? Ruqayyah berkata: Dia seperti lelaki paling baik. Baginda bersabda: Muliakan dia kerana dia adalah antara sahabatku yang paling menyerupai perwatakanku. [Riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak, ‘Abdullah bin Ahmad dalam Fada’il dan al-Tabarani dalam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Dha'ifah no. 6364]
Rujukan
Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.
Makluman