Mintalah kebaikan pada mereka yang berwajah baik.

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أطلبوا الخير عند حسان الوجوه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Mintalah kebaikan pada mereka yang berwajah baik.

STATUS

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 872, hadis nombor 4470. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) ((اطلبوا الخير عند حسان الوجوه.)) روي من حديث عائشة، وابن عباس، وعبد الله بن عمر، وجابر ابن عبد الله، وعبد الله بن عمرو، وأنس بن مالك، وأبي هريرة، وأبي بكرة -رضي الله عنهم-. [ع، عد، عق، أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، خط، ابن الجوزي، السهمي، القضاعي، تمام، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (2855)].

(Palsu)
“Mintalah kebaikan pada mereka yang berwajah baik."
Diriwayatkan dari hadis Aisyah, Ibn Abbas, Abdullah bin Umar, Jabir bin Abdullah, Abdullah bin Amru, Anas bin Malik, Abu Hurairah, dan Abu Bakrah RA.
[Riwayat Abu Ya’la dalam Musnadnya, Ibn Adi dalam al-Kamil fi al-Dhuafa’, al-Uqaili dalam al-Dhu'afa’ al-Kabir, Abu Nuaim dalam Akhbar Asbahan, al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad, Ibn al-Jauzi dalam al-Maudhu'at, al-Sahmi dalam Tarikh Jurjan, al-Qudha'i dalam Musnad al-Syihab, Tammam dalam al-Fawaid dan Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2855].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.