Mimbar-mimbar emas akan disediakan untuk para Nabi

TEKS BAHASA ARAB

يوضع للأنبياء منابر من ذهب يجلسون عليها، ويبقى منبري لا أجلس عليه – أو قال: لا أقعد عليه – قائما بين يدي ربي، منتصبا بأمتي؛ مخافة أن يبعث بي إلى الجنة وتبقى أمتي بعدي، فأقول: يا رب! أمتي! أمتي! فيقول الله تعالى: يا محمد! ما تريد أن أصنع بأمتك؟ فأقول: يا رب! عجل حسابهم؛ فيدعى بهم، فيحاسبون، فمنهم من يدخل الجنة برحمة الله، ومنهم من يدخل الجنة بشفاعتي، فما أزال أشفع حتى أعطى صكاكا برجال قد بعث بهم إلى النار، حتى إن مالكا خازن النار ليقول: يا محمد! ما تركت لغضب ربك من أمتك من نقمة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Mimbar-mimbar emas akan diletakkan untuk para Nabi, mereka akan duduk di atasnya dan tinggal mimbarku yang aku tidak duduk di atasnya – atau baginda bersabda: Aku tidak akan duduk di atasnya -, kerana berdiri di hadapan Tuhanku untuk membantu umatku, bimbang jika aku dihantar ke dalam syurga dan umatku masih ada selepas aku masuk syurga, aku akan berkata: Wahai Tuhan! Umatku! Umatku! Lalu Allah berkata: Wahai Muhammad! Apa yang kamu ingin aku lakukan terhadap umatmu? Baginda berkata: Wahai Tuhan! Percepatkanlah hisab mereka. Lalu mereka dipanggil dan dihisab. Sebahagian mereka ada yang masuk syurga kerana rahmat Allah dan sebahagian mereka ada yang masuk syurga kerana syafaatku. Aku berterusan memberikan syafaat sehingga aku diberikan maklumat berkenaan beberapa golongan yang telah dihantar ke dalam neraka hingga malaikat penjaga neraka berkata: Wahai Muhammad! Kamu tidak tinggalkan apa-apa azab pun untuk kemurkaan Tuhanmu kepada umatmu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1362, hadis nombor 6946. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ابن عباس رضي الله عنهما: يوضع للأنبياء منابر من ذهب يجلسون عليها، ويبقى منبري لا أجلس عليه – أو قال: لا أقعد عليه – قائما بين يدي ربي، منتصبا بأمتي؛ مخافة أن يبعث بي إلى الجنة وتبقى أمتي بعدي، فأقول: يا رب! أمتي! أمتي! فيقول الله تعالى: يا محمد! ما تريد أن أصنع بأمتك؟ فأقول: يا رب! عجل حسابهم؛ فيدعى بهم، فيحاسبون، فمنهم من يدخل الجنة برحمة الله، ومنهم من يدخل الجنة بشفاعتي، فما أزال أشفع حتى أعطى صكاكا برجال قد بعث بهم إلى النار، حتى إن مالكا خازن النار ليقول: يا محمد! ما تركت لغضب ربك من أمتك من نقمة.
[طب، طس، ((الضعيفة)) (5013)]

(Lemah)
Daripada Ibn ‘Abbas RA: Mimbar-mimbar emas akan diletakkan untuk para Nabi, mereka akan duduk di atasnya dan tinggal mimbarku yang aku tidak duduk di atasnya – atau baginda bersabda: Aku tidak akan duduk di atasnya -, kerana berdiri di hadapan Tuhanku untuk membantu umatku, bimbang jika aku dihantar ke dalam syurga dan umatku masih ada selepas aku masuk syurga, aku akan berkata: Wahai Tuhan! Umatku! Umatku! Lalu Allah berkata: Wahai Muhammad! Apa yang kamu ingin aku lakukan terhadap umatmu? Baginda berkata: Wahai Tuhan! Percepatkanlah hisab mereka. Lalu mereka dipanggil dan dihisab. Sebahagian mereka ada yang masuk syurga kerana rahmat Allah dan sebahagian mereka ada yang masuk syurga kerana syafaatku. Aku berterusan memberikan syafaat sehingga aku diberikan maklumat berkenaan beberapa golongan yang telah dihantar ke dalam neraka hingga malaikat penjaga neraka berkata: Wahai Muhammad! Kamu tidak tinggalkan apa-apa azab pun untuk kemurkaan Tuhanmu kepada umatmu.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir dan al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5013]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs