(Mereka kedekut) dengan memberi salam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

بخل الناس بالسلام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

(Mereka kedekut) dengan memberi salam.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 204, hadis nombor 1069. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((بخل الناس. قالوا: يا رسول الله! بم بخل الناس؟ قال: ((بالسلام)). [حل، ((الضعيفة)) (3371)]

(Lemah)
Daripada Anas RA beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Orang ramai telah kedekut. Lalu para sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, dengan apakah orang ramai kedekut? Baginda menjawab: Dengan memberi salam.
[Riwayat Abu Nu'aym dalam al-Hilyah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3371]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.