Mereka berdua berpisah bukan kerana talak ataupun kematian

TEKS BAHASA ARAB

قضى في ابن الملاعنة أن لا يدعى لأب، [ولا ترمى هي به ولا يرمى ولدها، ومن رماها أو رمى ولدها]، فإنه يجلد الحد، وقضى أن لا قوت لها ولا سكنى؛ من أجل أنهما يتفرقان من غير طلاق، ولا متوفى عنها.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ditentukan ke atas anak kepada ibubapanya yang membuat sumpah laknat, supaya tidak dinasabkan kepada bapanya, tidak juga sumpah laknat iaitu dilemparkan kepadanya, dan tidak pula dilaknat anaknya, dan sesiapa yang melemparkan laknat tersebut, ataupun melemparkan anaknya, maka ia disebat sebagai had, dan dihukum supaya tidak diberi makan dan kediaman, kerana mereka berdua berpisah bukan kerana talak ataupun kematian.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 795, hadis nombor 4096. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ابن عباس رضي الله عنهما، قال: قضى في ابن الملاعنة أن لا يدعى لأب، [ولا ترمى هي به، ولا يرمى ولدها] ، ومن رواها أو رمى ولدها؛ فإنه يجلد الحد، وقضى أن ‌لا ‌قوت ‌لها ولا سكنى؛ من أجل أنهما يتفرقان من غير طلاق، ولا متوفى عنها.
[د، هق، (الضعيفة) (4839)]

(Lemah)
Daripada Ibn Abbas RA berkata: Ditentukan ke atas anak kepada ibubapanya yang membuat sumpah laknat, supaya tidak dinasabkan kepada bapanya, tidak juga sumpah laknat iaitu dilemparkan kepadanya, dan tidak pula dilaknat anaknya, dan sesiapa yang melemparkan laknat tersebut, ataupun melemparkan anaknya, maka ia disebat sebagai had, dan dihukum supaya tidak diberi makan dan kediaman, kerana mereka berdua berpisah bukan kerana talak ataupun kematian.
[Riwayat Abu Dawud dalam al-Sunan, al-Baihaqi dalam Sunan al-Kubra. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4839]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs