Menambahkan ilmu tetapi tidak bertambah petunjuk, maka dia semakin jauh daripada Allah

TEKS BAHASA ARAB

من ازداد علما ولم يزدد هدى؛ لم يزدد من الله إلا بعدا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang menambahkan ilmu tetapi tidak bertambah petunjuk, maka tiada pertambahan daripada Allah melainkan semakin jauh daripada Allah.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1279, hadis nombor 6552. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أنس رضي الله عنه مرفوعا: من ازداد علما ولم يزدد هدى؛ لم يزدد من الله إلا بعدا.
[أبو سعد بن حمدان البصري في ((جزء من الأمالي))، ((الضعيفة)) (4541)]

(Sangat Lemah)
Daripada Anas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang menambahkan ilmu tetapi tidak bertambah petunjuk, maka tiada pertambahan daripada Allah melainkan semakin jauh daripada Allah.
[Riwayat Abu Sa'd bin Hamdan al-Basri dalam Juz Min al-Amali. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4541]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs