Membersihkan masjid-masjid merupakan mahar bagi bidadari

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

حديث: كنس المساجد مهور الحور العين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: “Membersihkan masjid-masjid merupakan mahar bagi bidadari.”

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji (m.1305H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan tiada asalnya beliau berjudul Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’, di halaman 144, hadis nombor 421. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

حَدِيث: كنس الْمَسَاجِد مُهُور الْحور الْعين. أوردهُ ابْن الْجَوْزِيّ فِي الْعِلَل عَن أنس، وَذكره السُّيُوطِيّ فِي جَامعه.قَالَ الْمَنَاوِيّ: مَوْضُوع.

Hadith: “Membersihkan masjid-masjid merupakan mahar bagi bidadari.” Ibn al-Jawzi menyebutkan hadith ini dalam kitab al-‘Ilal daripada Anas. Al-Suyuti menyebutkannya dalam kitab al-Jami. al-Munawi berkata: Palsu.

RUJUKAN

Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji. (1415H). Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’ (Fawwaz Ahmad Zamrali, Ed.). Dar al-Basha’ir.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.