Memberikan bantuan kepada salah seorang ahli baitku maka aku cukupkan untuknya pada hari kiamat

TEKS BAHASA ARAB

من صنع إلى أحد من أهل بيتي يداً؛ كافيته يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang memberikan bantuan kepada salah seorang ahli baitku, aku cukupkan untuknya pada hari kiamat.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1345, hadis nombor 6875. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن علي رضي الله عنه مرفوعاً: من صنع إلى أحد من أهل بيتي يداً؛ كافيته يوم القيامة.
(ابن عساكر، (( الضعيفة)) (4618)]

(Palsu)
Daripada ‘Ali RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang memberikan bantuan kepada salah seorang ahli baitku, aku cukupkan untuknya pada hari kiamat.
[Riwayat Ibn 'Asakir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4618]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs