Membalas jawapan terhadap suatu tulisan merupakan satu tuntutan sama seperti menjawab salam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

رد جواب الكتاب حق كرد السلام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Membalas jawapan terhadap suatu tulisan merupakan satu tuntutan sama seperti menjawab salam.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 175, hadis nombor 885. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أنس -رضي الله عنه- مرفوعا: رد جواب الكتاب حق كرد السلام.
[عد، أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، ((الضعيفة)) (830)]

(Palsu)
Daripada Anas – Raḍiyallāhu ‘anhu – secara Marfu’: “Membalas jawapan terhadap suatu tulisan merupakan satu tuntutan sama seperti menjawab salam.”
[ٌRiwayat Ibn 'Adi dalam al-Kamil fi al-Dhu’afa’, Abu Nu’aim dalam Akhbar Asbahan. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 830]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.