Memakan daging saudaranya ketika di dunia

TEKS BAHASA ARAB

من أكل لحم أخيه في الدنيا؛ قرب إليه يوم القيامة، فيقال له: كله ميتا كما أكلته حيا، فيأكله ويكلح ويضج.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang memakan daging saudaranya di dunia (mengumpat); Hari kiamat akan didekatkan kepadanya, lalu dikatakan kepadanya: Semuanya mati sebagaimana engkau memakannya sewaktu ia hidup, lalu dia pun memakannya dan dia menjadi muram dan meraung.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1389, hadis nombor 7032. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي هريرة رضي الله عنه، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: من أكل لحم أخيه في الدنيا؛ قرب إليه يوم القيامة، فيقال له: كله ميتا كما أكلته حيا، فيأكله ويكلح ويضج.
[طس، ((الضعيفة)) (6316)]

(Lemah)
Daripada Abi Hurairah RA, katanya: Rasulullah SAW pernah bersabda: Sesiapa yang memakan daging saudaranya di dunia (mengumpat); Hari kiamat akan didekatkan kepadanya, lalu dikatakan kepadanya: Semuanya mati sebagaimana engkau memakannya sewaktu ia hidup, lalu dia pun memakannya dan dia menjadi muram dan meraung.
[Riwayat al-Tabarani dalalm al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6316]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs