Bukan hadis
minit bacaan
Teks Bahasa Arab
النَّاسُ أَعْدَاءُ مَا جَهِلُوا.
Teks Bahasa Melayu
Manusia menjadi musuh terhadap perkara yang dia tidak ketahui.
Ulama/Pengkaji Hadis
- Ahmad bin ’Abd al-Karim al-’Amiri (m.1143H)
Status
Bukan hadis
Komentar Ulama/Pengkaji Hadis
Hadis ini disebut oleh Ahmad bin ’Abd al-Karim al-’Amiri (m.1143H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Jadd al-Hathith Fi Bayan Ma Laisa Bi Hadith, di halaman 97, hadis no. 472. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:
من كلام ذي النون المصري، وتمامه: وحساد ما منعوا ومن جهل قدره هتك ستره وفي التنزيل: {وَإِذْ لَمْ يَهْتَدُوا بِهِ فَسَيَقُولُونَ هَـٰذَا إِفْكٌ قَدِيمٌ} [الأحقاف: 11].
Berasal daripada ucapan Zunnun al-Misri, ungkapan lengkapnya: "Dan hasad terhadap perkara yang tidak mereka perolehi, juga sesiapa yang tidak mengetahui kedudukannya, terbukalah tirai yang menutupi aibnya. Juga terdapat dalam al-Qur'an: ...وَإِذْ لَمْ يَهْتَدُوا بِهِ فَسَيَقُولُونَ هَـٰذَا إِفْكٌ قَدِيمٌ ﴿١١﴾ "Dan setelah mereka tidak dapat menerima petunjuk Al-Qur'an itu, (mereka memusuhinya) lalu mereka mencacinya dengan berkata: "Al-Qur'an ini ialah rekaan dusta yang sudah lama". [Surah al-Ahqaf ayat 11]
Rujukan
Ahmad bin ’Abd al-Karim al-’Amiri. (1412H). Al-Jadd al-Hathith Fi Bayan Ma Laisa Bi Hadith (Bakr bin Abdullah Abu Zayd, Ed.). Dar al-Rayah.
Makluman