Manusia itu memerlukan al-Arif (orang yang mengetahui)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا بد للناس من العريف، والعريف في النار؛ يؤتى بالجلواز يوم القيامة، فيقال له: ضع سوطك وادخل النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Manusia itu memerlukan al-Arif (orang yang mengetahui), dan al-Arif di dalam neraka, didatangkan dengan polis pada hari kiamat. Lalu dikatakan kepadanya: Letakkan cemetimu dan masuklah ke dalam neraka.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 691, hadis nombor 3552. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن أنس -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ‌((لا بد للناس من العريف، والعريف في النار؛ يؤتى بالجلواز يوم القيامة، فيقال له: ضع سوطك وادخل النار)). [أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، ((الضعيفة)) (٦٠٦٨)]

(Munkar) Daripada Anas RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Manusia itu memerlukan al-Arif (orang yang mengetahui), dan al-Arif di dalam neraka, didatangkan dengan polis pada hari kiamat. Lalu dikatakan kepadanya: Letakkan cemetimu dan masuklah ke dalam neraka. [Riwayat Abū Nu‘aim dalam Akhbār Aṣbahān. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6068]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.