Mana-mana wanita meratap yang mati sebelum bertaubat; Allah akan memakaikannya gaun dari api

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أيما نائحة ماتت قبل أن تتوب؛ ألبسها الله سربالا من نار، وأقامها للناس يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Mana-mana wanita meratap yang mati sebelum bertaubat; Allah akan memakaikannya gaun dari api, dan Dia akan menegakkan kepada orang ramai pada Hari Kiamat.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1996, hadis nombor 10006. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن أبي هريرة -رضي الله عنه – مرفوعا: «أيما نائحة ماتت قبل أن تتوب؛ ألبسها الله سربالا من نار، وأقامها للناس يوم القيامة».
[ع، عق، عد ابن حبان في المجروحين»، «الضعيفة» (2266)].

(Munkar)
Daripada Abu Hurairah RA, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Mana-mana wanita meratap yang mati sebelum bertaubat; Allah akan memakaikannya gaun dari api, dan Dia akan menegakkan kepada orang ramai pada Hari Kiamat”.
[Riwayat Musnad Abi Ya’la, al-Duafa’ al-Kabir, al-Kamil fi al-Dhuafa’, Ibnu Hibban dalam “Al-Majruhin”. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 2266].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.