Malaikat yang memakai serban ketika perang Uhud dan perang Badar

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

معلمين وكانت سيما الملائكة يوم بدرعمائم سود، ويوم أحد عمائم حمر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Yang bermaksud dengan ‘yang mempunyai tanda’ adalah malaikat (yang turun) pada hari perang Badar yang memakai serban berwarna hitam dan ketika perang Uhud (mereka) memakai serban berwarna merah.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1627, hadis nombor 8223. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس – رضي الله عنهما- قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم – في قوله تعالى: {مسومين}، قال:((معلمين وكانت سيما الملائكة يوم بدرعمائم سود، ويوم أحد عمائم حمر)). [طب، ((الضعيفة)) (4088)].

(Palsu)
Daripada Ibn Abbas RA, beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda (dalam menerangkan firman Allah SWT): ‘Yang mempunyai tanda’ (A’li Imran: 125), Baginda menjelaskan: ((Yang bermaksud dengan ‘yang mempunyai tanda’ adalah malaikat (yang turun) pada hari perang Badar yang memakai serban berwarna hitam dan ketika perang Uhud (mereka) memakai serban berwarna merah.))
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu‘jam al-Kabīr. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4088].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.