Malaikat tidak akan bersama dengan sebuah rombongan yang memiliki kulit harimau

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تصحب الملائكة رفقة فيها جلد نمر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Malaikat tidak akan bersama dengan sebuah rombongan yang memiliki kulit harimau.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1650, hadis nombor 8341. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن أبي هريرة -رضي الله عنه-، قال : قال صلى الله عليه وسلم : ((لا تصحبُ الملائكةُ رِفقة فيها جلدُ نمر)). [ د، ((الضعيفة)) (6687)].

(Munkar)
Daripada Abi Hurairah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: ((Malaikat tidak akan bersama dengan sebuah rombongan yang memiliki kulit harimau)).
[Riwayat Abi Dawud dalam sunannya. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6687].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.