Makanlah sayur gargil pada siang hari, dan berhentilah dari memakannya pada malam hari

TEKS BAHASA ARAB

حديث: أنه صلى الله عليه وسلم قال في بقلة الجرجير: كلوها بالنهار وكفوا عنها ليلا.


TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: Bahawa Rasullullah SAW bersabda mengenai sayur gargil: Makanlah ia pada siang hari, dan berhentilah dari memakannya pada malam hari.


STATUS

Palsu


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 166, hadis nombor 34. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:


رواه ابن عدي من حديث عطية بن بشر مرفوعا وهو موضوع ورجال إسناده أكثرهم مجهولون .

Ibn ‘Adi meriwayatkan daripada Atiyyah Bin Bisyr secara marfu‘ (yang disandarkan kepada Nabi SAW), sedangkan hadith ini palsu kerana kebanyakkan perawi dalam sanadnya tidak dikenali.


RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs