Makanlah apa yang kamu dapat (yakni buruan yang mengena), dan tinggalkanlah apa yang terlepas dari kamu itu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كل ما أصميت، ودع ما أنميت.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ada seorang hamba yang berkulit gelap mendatangi Nabi SAW dan berkata: Telah datang kepadaku seorang yang berjihad di jalan Allah, sedangkan aku sedang menjaga ternakan tuanku. Lalu aku memberi mereka minum dari susunya tanpa izin mereka? Nabi SAW bersabda: Tidak. Dia bertanya lagi: Aku juga memburu, terkadang buruanku mengena, terkadang buruanku terlepas dan aku menjumpainya semula dalam keadaan ia sudah mati. Baginda bersabda: Makanlah apa yang kamu dapat (yakni buruan yang mengena), dan tinggalkanlah apa yang terlepas dari kamu itu.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 884, hadis nombor 4539. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عباس: أن عبدا أسود جاء النبي – صلى الله عليه وسلم – فقال: يمر بي ابن السبيل وأنا في ماشية لسيدي، فأسقي من ألبانها بغير إذنهم؟ قال: “لا”. قال: فإني أرمي وأصمي وأنمي. قال: (كل ما أصميت، ودع ما أنميت). [طب، ((الضعيفة)) (4101)]

(Sangat Lemah)
Daripada Ibn Abbas RA: Ada seorang hamba yang berkulit gelap mendatangi Nabi SAW dan berkata: Telah datang kepadaku seorang yang berjihad di jalan Allah, sedangkan aku sedang menjaga ternakan tuanku. Lalu aku memberi mereka minum dari susunya tanpa izin mereka? Nabi SAW bersabda: Tidak. Dia bertanya lagi: Aku juga memburu, terkadang buruanku mengena, terkadang buruanku terlepas dan aku menjumpainya semula dalam keadaan ia sudah mati. Baginda bersabda: Makanlah apa yang kamu dapat (yakni buruan yang mengena), dan tinggalkanlah apa yang terlepas dari kamu itu.”
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4101]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs