Makan hingga kekenyangan dan minum hingga hilangnya dahaga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من أكل فشبع، وشرب فروي، فقال: الحمد لله الذي أطعمني فأشبعني، وسقاني فأرواني، خرج من ذنوبه كيوم ولدته أمه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang makan hingga kekenyangan dan minum hingga hilang dahaga, lalu dia mengucapkan: Segala puji bagi Allah yang telah memberiku makan hingga kenyang dan memberiku minum hingga hilang dahaga; dia keluar daripada dosa-dosanya seperti hari ibunya melahirkannya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1419, hadis nombor 7206. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن حماد بن أبي سليمان، قال: تغديت عند أبي بردة، فقال: ألا أحدثك ما حدثني به عبد الله بن قيس رضي الله عنه؟ قال: قال رسول الله ﷺ: من أكل فشبع، وشرب فروي، فقال: الحمد لله الذي أطعمني فأشبعني، وسقاني فأرواني، خرج من ذنوبه كيوم ولدته أمه.
[ابن السني، ((الضعيفة)) (1141)]

(Lemah)
Daripada Hammad bin Abi Sulayman, katanya: Aku telah makan berhampiran Abi Burdah, lalu beliau berkata: Tidak mahukah aku ceritakan kepadamu apa yang telah diceritakan kepadaku oleh ‘Abdullah bin Qais RA? Beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang makan hingga kekenyangan dan minum hingga hilang dahaga, lalu dia mengucapkan: Segala puji bagi Allah yang telah memberiku makan hingga kenyang dan memberiku minum hingga hilang dahaga; dia keluar daripada dosa-dosanya seperti hari ibunya melahirkannya.
[Riwayat Ibn al-Sunni. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1141]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.