Maha Suci Allah! Di manakah malam ketika datangnya siang!

TEKS BAHASA ARAB

سبحان الله! فأين الليل إذا جاء النهار!

TEKS BAHASA MALAYSIA

Maha Suci Allah! Di manakah malam ketika datangnya siang?!

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 474, hadis nombor 2542. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن يعلى بن مرة – رضي الله عنه-، قال: لقيت التنوخي رسول هرقل إلى رسول الله – صلى الله عليه وسلم – بحمص، شيخاً كبيراً قد فند. قال: قدمتُ على رسول الله – صلى الله عليه وسلم – بكتاب هرقل، فناول الصحيفة رجلاً عن يساره. قال: قلت: من صاحبكم الذي يقرأ؟ قالوا: معاوية. فإذا كتاب صاحبي: إنك كتبت تدعوني إلى الجنة عرضها السماوات والأرض أعدت للمتقين، فأين النار؟ فقال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((سبحان الله! فأين الليل إذا جاء النهار!)). [ابن جرير، ((الضعيفة)) (3686)]

(Lemah)
Daripada Ya’la bin Murrah RA, dia berkata: "Saya bertemu dengan al-Tanukhi, utusan Hercules kepada Rasulullah SAW, di Homs; beliau adalah seorang lelaki tua yang telah membangkang ajaran Baginda. Dia berkata: Saya membawa surat Hercules kepada Rasulullah SAW, lalu beliau menyerahkan surat itu kepada seorang lelaki di sebelah kirinya. Al-Tanukhi berkata: Aku bertanya kepada Baginda: Siapakah sahabatmu yang boleh membaca? Para sahabat menjawab: Muawiyah. (Al-Tanukhi berkata: Surat tuanku ini berbunyi: Sesungguhnya kamu telah menulis (dalam al-Quran) tentang seruan kepadaku untuk masuk ke syurga seluas langit dan bumi, yang disediakan untuk orang yang bertaqwa, jadi di manakah neraka?. Lalu, Rasulullah SAW bersabda: ‘Maha Suci Allah! Di manakah malam ketika datangnya siang?"
[Riwayat Ibnu Jarir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.3686]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs