Lapan ciptaan Allah yang paling dibenci pada hari Kiamat

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ثمانية أبغض خليقة الله إليه يوم القيامة: السقارون وهم الكذابون، والخيالون وهم المستكبرون، والذين يكنزون البغضاء لإخوانهم في صدورهم، فإذا لقوهم حلفوا لهم، والذين إذا دعوا إلى الله ورسوله كانوا بطأ، وإذا دعوا إلى الشيطان وأمره كانوا سراعاً، والذين لا يشرف لهم طمع من الدنيا إلا استحلوا بأيمانهم وإن لم يكن لهم بذلك حق، والمشاؤون بالنميمة، والمفرقون بين الأحبة، والباغون البراء الدحضة أولئك يقذرهم الرحمن عز وجل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Lapan ciptaan Allah yang paling dibenci pada hari Kiamat: Penghuni neraka Saqar mereka itulah para penipu. Para pengkhayal itulah yang berlagak sombong. Dan orang yang menyimpan kebencian terhadap saudara mereka dalam dada mereka, apabila mereka bertemu, mereka bersumpah bagi mereka. Dan golongan yang apabila diseru kepada Allah dan Rasul-Nya mereka berlambat, apabila diseru kepada syaitan dan suruhannya mereka bersegera. Dan golongan yang tidak didatangi oleh ketamakan kepada dunia kecuali mereka akan menghalalkannya dengan sumpah mereka walaupun mereka tiada hak bagi itu. Dan golongan yang berjalan untuk melaga-lagakan orang. Dan golongan yang memecahbelahkan antara para pencinta. Dan golongan yang menginginkan keburukan bagi orang yang bersih. Merekalah orang yang dikotorkan oleh Tuhan yang Maha Pengasihani azza wa jalla.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2013, hadis nombor 10105. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن الوضين بن عطاء مرفوعا: ثمانية أبغض خليقة الله إليه يوم القيامة: السقارون وهم الكذابون، والخيالون وهم المستكبرون، والذين يكنزون البغضاء لإخوانهم في صدورهم، فإذا لقوهم حلفوا لهم، والذين إذا دعوا إلى الله ورسوله كانوا بطأ، وإذا دعوا إلى الشيطان وأمره كانوا سراعاً، والذين لا يشرف لهم طمع من الدنيا إلا استحلوا بأيمانهم وإن لم يكن لهم بذلك حق، والمشاؤون بالنميمة، والمفرقون بين الأحبة، والباغون البراء الدحضة أولئك يقذرهم الرحمن عز وجل.
[ابن عساكر، ((الضعيفة)) (3456)]

(Sangat lemah)
Daripada al-Wadeen bin Ata’ secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Lapan ciptaan Allah yang paling dibenci pada hari Kiamat: Penghuni neraka Saqar mereka itulah para penipu. Para pengkhayal itulah yang berlagak sombong. Dan orang yang menyimpan kebencian terhadap saudara mereka dalam dada mereka, apabila mereka bertemu, mereka bersumpah bagi mereka. Dan golongan yang apabila diseru kepada Allah dan Rasul-Nya mereka berlambat, apabila diseru kepada syaitan dan suruhannya mereka bersegera. Dan golongan yang tidak didatangi oleh ketamakan kepada dunia kecuali mereka akan menghalalkannya dengan sumpah mereka walaupun mereka tiada hak bagi itu. Dan golongan yang berjalan untuk melaga-lagakan orang. Dan golongan yang memecahbelahkan antara para pencinta. Dan golongan yang menginginkan keburukan bagi orang yang bersih. Merekalah orang yang dikotorkan oleh Tuhan yang Maha Pengasihani azza wa jalla.
[Riwayat Ibn Asakir dalam Tarikh Dimashq. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 3456]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.