Langkauilah – pada riwayat yang lain: Maafkanlah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

تجافوا – وفي رواية: تجاوزوا – عن ذنب السخي، فإن الله آخذ بيِده كلما عثر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Langkauilah – pada riwayat yang lain: Maafkanlah dosa orang-orang yang mulia kerana Allah memegang tangannya setiap kali dia tergelincir.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 157 hadis nombor 783. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبدالله بن مسعود و عبد الله بن عباس – رضي الله عنهم – قالا: تجافوا – وفي رواية: تجاوزوا – عن ذنب السخي، فإن الله آخذ بيِده كلما عثر.
[طس، حل، هب، الأصبهاني، ((الضعيفة)) (6661)]

(Lemah)
Daripada Abdullah bin Mas’ud dan Abdullah bin ‘Abbas RA keduanya berkata bahawa Rasulullah bersabda: Langkauilah – pada riwayat yang lain: Maafkanlah dosa orang-orang yang mulia kerana Allah memegang tangannya setiap kali dia tergelincir.
[Riwayat al-Tabarani dalam Mu’jam al-Awsath. al-Hilyah al-Awliya’ oleh Abu Nu'aim, Sahih Ibn Hibban dan al-Asbahani. Lihat Silsilah al-Da‘īfah, no. 6661]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.