Keutamaan minyak (al-banafsaj) daun berwarna ungu

TEKS BAHASA ARAB

فضل دهن البنفسج على الأدهان كفضل أهل البيت على سائر الخلق.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Keutamaan minyak (al-banafsaj) daun berwarna ungu atas minyak-minyak lainnya adalah seperti keutamaan ahli bait atas seluruh makhluk.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 47, hadis nombor 67. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

باطل موضوع.

Direkodkan oleh Ibn al-Jauzi di dalam al-Maudhu’at (3/123), Abu Nu’aim di dalam al-Hilyah (3/204) dan Ibnu Hibban di dalam al-Majruhin (2/103). Ibn al-Jauzi menyebutkan juga hadis-hadis yang lain juga berkaitan daun berwarna ungu ini, setelah itu dia berkata: “Hadis-hadis ini semuanya palsu.”

RUJUKAN

Ibn Qayyim al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (Abd al-Fattah Abu Ghuddah, Ed.). Maktabah al-Matbu’at al-Islamiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. (2015). Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu (Solehah Abu Bakar, Ed.). Kemilau Publika.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan ditambahbaik melalui tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.