Keutamaan minyak (al-banafsaj) daun berwarna ungu

TEKS BAHASA ARAB

 فَضْلُ دُهْنِ الْبَنَفْسَجِ عَلَى الأَدْهَانِ كَفَضْلِ أَهْلِ الْبَيْتِ عَلَى سَائِرِ الْخَلْقِ

TEKS BAHASA MALAYSIA

Keutamaan minyak (al-banafsaj) daun berwarna ungu atas minyak-minyak lainnya adalah seperti keutamaan ahlul bait atas seluruh makhluk.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Seperti yang dinukilkan dalam terjemahan Kitab Al-Manar Al-Munif, kata pentakhrijnya حفظه الله:

Direkodkan oleh Ibnu Jauzi di dalam al-Maudhu’at (3/123), Abu Nua’aim di dalam al-Hilyah (3/204) dan Ibnu Hibban di dalam al-Majruhin (2/103). Ibnu Jauzi menyebutkan juga hadis-hadis yang lain juga berkaitan daun berwarna ungu ini, setelah itu dia berkata: “Hadis-hadis ini semuanya palsu.”

RUJUKAN

  1. Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘Īf. Ditahqiq oleh ‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah, 1970.
  2. Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Disunting oleh Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.
 MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin! Mohon maklumkan kepada admin@semakhadis.com sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon