Ketika Nabi SAW meminang seseorang wanita

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان إذا خطب المرأة، قال: اذكروا لها جفنة سعد بن عبادة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ketika Nabi SAW meminang seseorang wanita, dia berkata: “Ingatlah kemurahan Saad bin Ubada”.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 927, hadis nombor 4766. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أبي بكر بن محمد بن عمرو بن حزم وعاصم بن عمر ابن قتادة عن النبي – صلى الله عليه وسلم -: ((كان إذا خطب المرأة، قال: اذكروا لها جفنة سعد بن عبادة)).
[ابن سعد، ((الضعيفة)) (2146، 4247)].

(Palsu)
Diriwayatkan daripada Abi Bakr bin Muhammad bin ‘Amru bin Hazm dan Asim bin Umar Ibn Qatadah daripada Nabi SAW: Ketika Nabi SAW meminang seseorang wanita, dia berkata: “Ingatlah kemurahan Saad bin Ubada”.
[ٌRiwayat Ibn Saad. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2146, 4247].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.