Ketika mana rasulullah SAW mengahwinkan Fatimah dengan Ali RA, baginda bersabda: Aku telah mengahwinkan kamu dengan lelaki yang bukan Dajjal

TEKS BAHASA ARAB

قال لقد زوجتك غير دجال.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku telah mengahwinkan kamu dengan lelaki yang bukan Dajjal.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 962, hadis nombor 4967. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن حجر بن عنبس قال: لما زوج رسول الله ﷺ فاطمة من علي – رضي الله عنهما – قال: لقد زوجتك غير دجال.
[عق، ((الضعيفة)) (6392)].

(Lemah)
Daripada Hujr bin ‘Unais dia berkata: Ketika mana rasulullah SAW mengahwinkan Fatimah dengan Ali RA, baginda bersabda: Aku telah mengahwinkan kamu dengan lelaki yang bukan Dajjal.
[Riwayat al-‘Uqaili dalam al-Dhu’afaa al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6392].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs