Ketika itu Allah melaknat mereka, memekakkan mereka dan membutakan penglihatan mereka

TEKS BAHASA ARAB

إذا ظهر القول، وخزن العمل، وائتلفت الألسنة، وتباغضت القلوب، وقطع كل ذي رحم رحمه، فعند ذلك لعنهم الله وأصمهم، وأعمى أبصارهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila keputusan telah jelas, amalan telah disimpan, lidah telah bersetuju (bersepakat), hati saling membenci, dan setiap yang miliki hubungan rahim memutuskan hubungan rahimnya, ketika itu Allah melaknat mereka, memekakkan mereka dan membutakan penglihatan mereka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1363, hadis nombor 6949. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن سلمان رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إذا ظهر القول، وخزن العمل، وائتلفت الألسنة، وتباغضت القلوب، وقطع كل ذي رحم رحمه، فعند ذلك لعنهم الله وأصمهم، وأعمى أبصارهم.
[طب، الخرائطي في ((مساوئ الأخلاق))، حل، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (5559)]

(Lemah)
Daripada Salman RA, katanya: Rasulullah SAW bersabda: Apabila keputusan telah jelas, amalan telah disimpan, lidah telah bersetuju (bersepakat), hati saling membenci, dan setiap yang miliki hubungan rahim memutuskan hubungan rahimnya, ketika itu Allah melaknat mereka, memekakkan mereka dan membutakan penglihatan mereka.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir, al-Kharaiti dalam Musawi' al-Akhlaq, Abu Nu'aim dalam Hilyah al-Awliya' dan Ibn 'Asakir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5559]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs