Ketika aku sedang duduk, Jibril datang kepadaku

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

بينا أنا جالس إذ جاءني جبريل صلى الله عليه وسلم فحملني، فأدخلني جنة ربي عز وجل، فبينما أنا جالس إذ جعلت في يدي تفاحة، فانفلقت التفاحة بنصفين، فخرجت منها جارية لم أر جارية أحسن منها حسنا، ولا أجمل منها جمالا، تسبح تسبيحا لم يسمع الأولون والآخرون بمثله. فقلت: من أنت يا جارية؟ قالت: أنا من الحور العين، خلقني الله عز وجل من نور عرشه، فقلت: لمن أنت؟ قالت: للخليفة المظلوم عثمان بن عفان رضي الله عنه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ketika aku sedang duduk, Jibril datang kepadaku. Lalu dia membawa aku dan memasukkan aku ke dalam syurga Allah ‘Azza Wa Jalla. Ketika mana aku duduk, aku diberikan epal di tanganku. Lalu epal tersebut terbelah menjadi dua bahagian. Lalu daripada epal tersebut keluar seorang wanita yang aku tidak pernah lihat yang lebih elok dan lebih cantik daripadanya. Dia bertasbih dengan tasbih yang tidak pernah didengari oleh orang yang terdahulu dan terkemudian. Aku berkata: Siapakah kamu wahai wanita? Dia menjawab: Aku adalah daripada kalangan bidadari. Allah menciptakanku daripada cahaya Arasy-Nya. Lalu aku berkata: Kamu kepunyaan siapa? Dia menjawab: Untuk khalifah yang dizalimi iaitu Uthman Bin Affan.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1906 hadis nombor 9578. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أوس بن أوس الثقفي -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله ﷺ: بينا أنا جالس إذ جاءني جبريل صلى الله عليه وسلم فحملني، فأدخلني جنة ربي عز وجل، فبينما أنا جالس إذ جعلت في يدي تفاحة، فانفلقت التفاحة بنصفين، فخرجت منها جارية لم أر جارية أحسن منها حسنا، ولا أجمل منها جمالا، تسبح تسبيحا لم يسمع الأولون والآخرون بمثله. فقلت: من أنت يا جارية؟ قالت: أنا من الحور العين، خلقني الله عز وجل من نور عرشه، فقلت: لمن أنت؟ قالت: للخليفة المظلوم عثمان بن عفان رضي الله عنه.
[طب، ((الضعيفة)) (5619)]

(Palsu)
Daripada Aus Bin Aus al-Thaqafi RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Ketika aku sedang duduk, Jibril datang kepadaku. Lalu dia membawa aku dan memasukkan aku ke dalam syurga Allah ‘Azza Wa Jalla. Ketika mana aku duduk, aku diberikan epal di tanganku. Lalu epal tersebut terbelah menjadi dua bahagian. Lalu daripada epal tersebut keluar seorang wanita yang aku tidak pernah lihat yang lebih elok dan lebih cantik daripadanya. Dia bertasbih dengan tasbih yang tidak pernah didengari oleh orang yang terdahulu dan terkemudian. Aku berkata: Siapakah kamu wahai wanita? Dia menjawab: Aku adalah daripada kalangan bidadari. Allah menciptakanku daripada cahaya Arasy-Nya. Lalu aku berkata: Kamu kepunyaan siapa? Dia menjawab: Untuk khalifah yang dizalimi iaitu Uthman Bin Affan.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5619]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.