Ketika Abdullah datang ke Jamrah al-Aqabah, dia turun ke lembah dan menghadap kiblat

TEKS BAHASA ARAB

لما أتى عبدالله جمرة العقبة؛ استبطن الوادي واستقبل القبلة، وجعل يرمي الجمرة على حاجبه الأيمن، ثم رمى بسبع حصيات؛ يكبر مع كل حصاة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ketika Abdullah datang ke Jamrah al-Aqabah, dia turun ke lembah dan menghadap kiblat, lalu dia melempar Jamrah dari sebelah kanannya, kemudian dia melempar 7 biji batu kecil, dia bertakbir pada setiap lemparan batu.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 745, hadis nombor 3814. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن عبدالرحمن بن يزيد، قال: «لما أتى عبدالله جمرة العقبة؛ استبطن الوادي واستقبل القبلة، وجعل يرمي الجمرة على حاجبه الأيمن، ثم رمى بسبع حصيات؛ يكبر مع كل حصاة». ثم قال: والله الذي لا إله إلا هو؛ من ههنا رمى الذي أنزلت عليه سورة البقرة.
[ت، هـ، ش، «الضعيفة» (4864)].

(Munkar)
Daripada Abdul Rahman bin Yazid berkata: Ketika Abdullah datang ke Jamrah al-Aqabah, dia turun ke lembah dan menghadap kiblat, lalu dia melempar Jamrah dari sebelah kanannya, kemudian dia melempar 7 biji batu kecil, dia bertakbir pada setiap lemparan batu. Kemudian dia berkata: Demi Allah yang tiada Tuhan selain dia, dari situlah lemparan baginda yang diturunkan padanya surah al-Baqarah.
[Riwayat Sunan al-Tirmizi, Sunan Ibn Majah, Musannaf Ibn Abi Syaibah. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4864].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs