Ketenangan itu berada pada pengembala biri-biri dan lembu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

السكينة في أهل الشاء والبقر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ketenangan itu berada pada pengembala biri-biri dan lembu.

STATUS

Munkar dengan sebutan "lembu"

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 420-421, hadis nombor 2263. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بذكر «البقر») عن أبي هريرة – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله ﷺ: «السكينة في أهل الشاء والبقر». [البزار، «الضعيفة» (5900)].

(Munkar Dengan Sebutan "lembu") Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: "Ketenangan itu berada pada pengembala biri-biri dan lembu". [Riwayat al-Bazzar dalam Musnadnya. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5900].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.