Kemuliaan itu adalah takwa

TEKS BAHASA ARAB

الكرم التقوى، والشرف التواضع، واليقين الغنى.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kemuliaan itu adalah takwa, kemuliaan itu adalah tawaduk, dan keyakinan adalah kecukupan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 79, hadis nombor 387. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن يحيى بن أبي كثير، قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((الكرم التقوى، والشرف التواضع، واليقين الغنى)). [ابن أبي الدنيا في ((اليقين))، ((الضعيفة)) (4158)].

(Lemah)
Daripada Yahya bin Abi Katsir, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: ((Kemuliaan itu adalah takwa, kemuliaan itu adalah tawaduk, dan keyakinan adalah kecukupan.))
[Riwayat Ibn Abi al-Dunya dalam al-Yaqin. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.4158].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs