Kematian lebih baik daripada kehidupan bagi seseorang yang beriman

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الموت للمؤمن خير من الحياة. والفقر للمؤمن خير من الغنى. والذل خير له من العز والرفعة. والله لا ينظر إلى هذه الأمة إلا بالضعفاء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kematian lebih baik daripada kehidupan bagi seseorang yang beriman. Kefakiran lebih baik daripada kekayaan bagi seseorang yang beriman. Penghinaan lebih baik baginya daripada kemuliaan dan ketinggian. Allah tidak melihat kepada umat ini melainkan yang lemah.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1770, hadis nombor 8914. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عمر -رضي الله عنهما-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((الموت للمؤمن خير من الحياة. والفقر للمؤمن خير من الغنى. والذل خير له من العز والرفعة. والله لا ينظر إلى هذه الأمة إلا بالضعفاء)). [فر، ((الضعيفة)) (6892)]

(Palsu)
Daripada Ibn ‘Umar RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Kematian lebih baik daripada kehidupan bagi seseorang yang beriman. Kefakiran lebih baik daripada kekayaan bagi seseorang yang beriman. Penghinaan lebih baik baginya daripada kemuliaan dan ketinggian. Allah tidak melihat kepada umat ini melainkan yang lemah.
[Riwayat al-Dailamī dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6892]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.