Kejahatan umatku akan muncul atas pilihan mereka

TEKS BAHASA ARAB

سيظهر شرار أمتي على خيارهم؛ حتى يستخفي فيهم المؤمن، كما يستخفي فينا المنافق.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kejahatan umatku akan muncul atas pilihan mereka, hinggakan orang beriman bersembunyi dalam kalangan mereka seperti orang munafik bersembunyi dalam kalangan kita.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1389, hadis nombor 7054. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن حسان ابن عطية، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: سيظهر شرار أمتي على خيارهم؛ حتى يستخفي فيهم المؤمن، كما يستخفي فينا المنافق.
[الداني في ((الفتن))، ((الضعيفة)) (6759)]

(Lemah)
Daripada Hassan bin ‘Atiyyah, katanya: Baginda SAW bersabda: Kejahatan umatku akan muncul atas pilihan mereka, hinggakan orang beriman bersembunyi dalam kalangan mereka seperti orang munafik bersembunyi dalam kalangan kita.
[Riwayat al-Dani dalam al-Fitan. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6759]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs