Kejahatan semakin bertambah di dalamnya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ما من شيء إلا وهو ينقص إلا الشر يزداد فيه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada sesuatu pun melainkan ia semakin berkurangan tetapi kejahatan semakin bertambah di dalamnya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1317, hadis nombor 6722. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي الدرداء رضي الله عنه مرفوعا: ما من شيء إلا وهو ينقص إلا الشر يزداد فيه.
[الداني في ((الفتن))، ((الضعيفة)) [١٥٠٩].

(Lemah)
Daripada Abi al-Darda’ RA, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tidak ada sesuatu pun melainkan ia semakin berkurangan tetapi kejahatan semakin bertambah di dalamnya.
[Riwayat al-Dani dalam al-Fitan. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1509].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.