Keistimewaan ciptaan Dajal

TEKS BAHASA ARAB

الدجال يخوض البحار إلى ركبتيه، ويتناول السحاب، ويسبق الشمس إلى مغربها، وفي جبهته قرن يخرج منه الحيات، وقد صور في جسده السلاح كله … حتى ذكر السيف والرمح والدرق، قال: قلت: وما الدرق؟ قال: الترس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Al-Dajal itu boleh mengharungi air laut hingga paras kedua lututnya, boleh membawa awan, boleh mengalihkan matahari ke arah barat, di dahinya ada tanduk yang mana ular keluar daripadanya, dia telah menggambarkan semua jenis senjata pada tubuhnya hingga disebutkan pedang, lembing (tombak), al-daraq. Aku bertanya: Apakah itu al-daraq? Baginda menjawab: Perisai.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1380, hadis nombor 7022. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن الحسن، قال: قال رسول اللَّه صلى الله عليه وسلم: الدجال يخوض البحار إلى ركبتيه، ويتناول السحاب، ويسبق الشمس إلى مغربها، وفي جبهته قرن يخرج منه الحيات، وقد صور في جسده السلاح كله … حتى ذكر السيف والرمح والدرق، قال: قلت: وما الدرق؟ قال: الترس.
[ابن ابي شيبة، أبو بكر ابن سليمان الفقيه في ((مجلس من الأمالي))، (( الضعيفة)) (6089)]

(Lemah)
Daripada al-Hasan, katanya: Rasulullah SAW pernah bersabda: Al-Dajal itu boleh mengharungi air laut hingga paras kedua lututnya, boleh membawa awan, boleh mengalihkan matahari ke arah barat, di dahinya ada tanduk yang mana ular keluar daripadanya, dia telah menggambarkan semua jenis senjata pada tubuhnya hingga disebutkan pedang, lembing (tombak), al-daraq. Aku bertanya: Apakah itu al-daraq? Baginda menjawab: Perisai.
[Riwayat Ibn Abi Shaibah dan Abu Bakr bin Sulaiman al-Faqih dalam Majlis Min al-Amali. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6089]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs