Keburukan yang tidak berhenti adalah munculnya ajaran-ajaran bidaah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الأمر المفظع، والحمل المضلع، والشر الذي لا ينقطع إظهار البدع.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Perkara yang menakutkan, bebanan yang sangat memberatkan dan keburukan yang tidak berhenti adalah munculnya ajaran-ajaran bidaah.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1234, hadis nombor 6290. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن الحكم بن عمير الثمالي رضي الله عنه مرفوعا: الأمر المفظع، والحمل المضلع، والشر الذي لا ينقطع إظهار البدع.
[طب، ابن أبي عاصم، ابن بطة، ((الضعيفة)) (756)].

(Sangat Lemah)
Daripada al-Hakam bin ‘Umair al-Thamali RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Perkara yang menakutkan, bebanan yang sangat memberatkan dan keburukan yang tidak berhenti adalah munculnya ajaran-ajaran bidaah.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir, Ibn Abi 'Asim, Ibn Battah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 756].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.