Kebaikan bercucuran di atas kepala seseorang hamba sepanjang mana dia berada dalam solat

TEKS BAHASA ARAB

ما أذن الله عز وجل في شيء أفضل من ركعتين أو أكثر، والبر يتناثر فوق رأس العبد ما كان في صلاة، وما تقرب عبد إلى الله عز وجل بأفضل مما خرج منه يعني القرآن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah ‘azza wa jalla tidak mendengar suatu pun yang lebih afdal berbanding solat dua rakaat atau lebih, dan kebaikan (rahmat dan pahala) bercucuran di atas kepala seseorang hamba sepanjang mana dia berada dalam solat. Dan tidaklah seseorang hamba itu mendekatkan diri kepada Allah ‘azza wa jalla dengan ibadah yang lebih baik berbanding apa yang keluar daripadanya, iaitu al-Qur’an.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1433, hadis nombor 7282. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن جبير بن نفير مرفوعا: ما أذن الله عز وجل في شيء أفضل من ركعتين أو أكثر، والبر يتناثر فوق رأس العبد ما كان في صلاة، وما تقرب عبد إلى الله عز وجل بأفضل مما خرج منه يعني القرآن.
[طب، ((الضعيفة)) (1957، 2015)]

(Lemah)
Daripada Jubair bin Nufair secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Allah ‘azza wa jalla tidak mendengar suatu pun yang lebih afdal berbanding solat dua rakaat atau lebih, dan kebaikan (rahmat dan pahala) bercucuran di atas kepala seseorang hamba sepanjang mana dia berada dalam solat. Dan tidaklah seseorang hamba itu mendekatkan diri kepada Allah ‘azza wa jalla dengan ibadah yang lebih baik berbanding apa yang keluar daripadanya, iaitu al-Qur’an.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1957, 2015]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs