Kami berjalan melalui Abu Dzar di al-Rabzah, dan kami bertanya tentang Haji al-Mut’ah (tamattu’)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تكون لأحد بعدكم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ini tidak boleh didapati oleh sesiapa pun selepas kamu.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 757, hadis nombor 3872. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن إبراهيم التيمي عن أبيه، قال: مررنا على أبي ذر بـ (الربذة)، فسألناه عن المتعة في الحج؛ فقال: خرجنا مع رسول الله صلى الله عليه وسلم ‌ونحن ‌مهلون بالحج، فلما قدمنا مكة؛ أمرنا، فأحللنا، ووطئنا النساء، فلم يحل النبي صلى الله عليه وسلم من أجل أنه ساق الهدي، ثم قال: ((لا تكون لأحد بعدكم)).
[طس، ((الضعيفة)) (5639)]

(Munkar) Daripada Ibrahim al-Taimi dari ayahnya berkata: Kami berjalan melalui Abu Dzar di al-Rabzah, dan kami bertanya tentang Haji al-Mut’ah (tamattu’). Lalu beliau berkata: Kami keluar bersama Rasulullah SAW dan kami melaungkan haji. Ketika kami datang ke Mekah, kami diperintahkan, lalu kami bertahallul, dan kami bersama isteri-isteri kami, namun Nabi SAW tidak bertahallul memandangkan baginda membawa haiwan sembelihan (dam). Kemudian baginda bersabda: “Ini tidak boleh didapati oleh sesiapa pun selepas kamu.”
[Riwayat al-Tabarani dalam Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5639]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs