Kahwinkanlah ibu-ibu, kerana aku bangga dengan mereka pada hari kiamat

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

انكحوا أمهات الأولاد، فإني أباهي بهم يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kahwinkanlah ibu-ibu, kerana aku bangga dengan mereka pada hari kiamat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 932, hadis nombor 4794. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبد الله بن عمرو – رضي الله عنهما – أن رسول الله -صلى الله عليه وسلم – قال: ((انكحوا أمهات الأولاد، فإني أباهي بهم يوم القيامة)).
[حم، عد، ((الضعيفة)) (2960)].

(Lemah)
Diriwayatkan daripada Abdullah bin ‘Amru RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: Kahwinkanlah Ibu-Ibu, kerana aku bangga dengan mereka pada hari kiamat.
[Riwayat Musnad Ahmad bin Hanbal, dan Ibnu ‘Adi dalam al-Kamil fi al-Du’afa. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2960].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.